2013-11-01 16:37 #0 av: [Kavring]

Vill du veta mer om en av de nyaste kattraserna i Sverige? Då ska du läsa den här artikeln som handlar om Selkirk Rex, en lockig kattras ursprungligen uppfödd & utvecklad i USA! Rasen liknar till utseendet Brittiskt korthår och Brittiskt långhår, i vissa fall mer lik en klassisk Perserkatt. Rasen är fortfarande under utveckling, läs mer här! (Omslagsbild: http://is.gd/XjtWkZ)

En av de nyaste rex-raserna är Selkirk rex! Den har blivit mycket omtyckt för sitt sociala och tillgivna sätt, och den älskar lek. De är goda sällskapskatter och familjemedlemmar och fungerar bra tillsammans med barn.
Selkirk rex har en annorlunda rexgen än exempelvis Devon rex och Cornish rex eftersom Selkirkens rexgen är dominant (det behöver alltså inte vara två föräldradjur som bär på rexgenen för att denne skall spridas vidare).
Rasen har utvecklats i USA (Montana) från 1987, då en hemlös katt födde en lockig unge. Denna kattunge valde man då att avla på. Lite kuriosa är att Selkirk rex är den enda kattras som är döpt efter en människa (Selkirk).
Det finns både en kort- och en långhårsvariant av Selkirken, och det finns inga begränsningar för färger och teckningar.
Selkirk Rex fäller mer hår än sina likar Devon Rex & Cornish Rex, vilket innebär att den inte är lika allergivänlig som de andra raserna tenderar att vara.

Selkirk rex utvecklas fortfarande som ras, och för att bredda genbasen är det idag tillåtet med utparningar. Dock gäller det bara raserna Perser/Exotic och Brittiskt kort-/långhår.

Selkirk rex kort- och långhår är godkända för utställning inom Sverak, dock ej med championstatus men för bedömningar.

Rasstandard
Selkirken är en mellanstor till stor kattras, med något upphöjd bakdel och grov kropp. Katterna har rundade huvuden och en framträdande käke, öronen är små och sitter brett isär. Svansen är tämligen kort med rundad tipp. Kroppen ska gärna påminna om ett brittiskt korthår (eller långhår).
Pälsen kan komma att utvecklas under flera år innan rasens distinkta lockiga pälsstruktur kommit fram. Pälsen ska vara mjuk och löst lockig, vilket också syns bättre på långhårsvarianten än vad det gör på korthåren.
Ryggen är det ställe på katten som har sämst lockar, bäst är det på sidorna, magen, benen och runt halsen. Man bör inte borsta kattens päls alltför ofta ifall man vill att lockarnas struktur ska hålla, och inte heller använda schampo som lämnar en hinna på hårstråna.
Morrhåren kan tämligen lätt gå av, men avslöjar också ifall katten har rexgenen - ifall morrhåren är krulliga/lockiga så innebär det att katten är en rex, även om pälsen kanske förlorar sin lockiga struktur.
Katten bör ha samma kroppstyp som en britt, men samma huvudform som hos en klassisk perser.

Källor:
Nordiska rexringen
CFA.org