2013-11-14 13:57 #0 av: [Kavring]

Det mest speciella med en Sellis är lockarna i pälsen, men hur bibehåller man dessa när man duschar och schamponerar sin katt? Vi har samlat lite praktiska tips att tänka på när man duschar sin katt, och särskilt när man gör det inför utställning.

Pälsvård

Selkirk Rex är en kattras känd för att vara relativt lättskött. Pälsen behöver sällan ett bad – positivt för den som drar sig för att bada sina katter, och du behöver inte heller ha några proffsiga borstar eller kammar. Oftast räcker det att klappa av löst hår med händerna, eller dra fingrarna genom pälsen – notera dock att Sellisen fäller precis lika mycket som andra katter med mycket hår.

Att tvätta din Selkirk Rex

Om du tvättar din katt behöver du bara ett återfuktande schampoo, ingen conditioner – det kan såklart finnas undantag, men detta är alltså det vanligaste. Helst bör man låta katten torka i luften, så att lockarna blir fina – pälsen kan se helt fel ut när man hårfönar.
Vid fettiga partier i pälsen, oftast vid svansen eller bakom öronen, kan man använda fettupplösande tvål, eller Yes diskmedel, glöm inte att skölja mycket ordentligt, så länge du orkar. Om pälsen inte är fettig skall man undvika att använda detta eftersom att det torkar ut hårstråna.

Det är såklart upp till ägaren vilket schampoo man föredrar, men det kan vara värt att använda ett schampoo som förstärker den färg kattens päls har (använd exempelvis ett schampoo för ljusa pälsar på katter med mycket vitt, etc.). Som tidigare sagt bör pälsen sköljas så länge man orkar, ju mer desto bättre. Eventuellt kan vissa katters päls kräva conditioner – samma sak där, skölj katten mycket noga och helst länge.

Utställning - att tänka på

Vid utställning kan det vara en god idé att spraya på en mjukgörande leave in-conditioner, var noga med att bara spraya lite! Kom också ihåg att det är lockarna som gör rasen speciell! Se därför till att lockarna är ordenligt krullade. Om de ser toviga ut kan du separera dem försiktigt med en kam (borsta inte, bara separera).
Det är också viktigt att lockarna på en Selkirk Rex inte ligger efter kroppen – de ska stå ut från kroppen så mycket som möjligt! Släta därför inte till ryggpartiet av pälsen, försök istället att få upp pälsen där så mycket som möjligt med hjälp av dina fingrar. Ryggen är nämligen ett av de ställen där det är svårt att bibehålla lockarna.

Källa: CatCenterStage.com