03. Avel & Genetik

Avelsriktlinjer gällande Selkirk Rex-utparningar

2013-12-18 19:27 #0 av: [Kavring]

Skillnader mellan de två stora kattförbunden i Sverige (Sverak/FIFe & WCF). Selkirk Rex är fortfarande en så pass ny ras i Sverige att det finns omfattande regler för hur du får registrera rasen i de olika förbunden. Eftersom rasen fortfarande är under ”uppbyggnad” så får man i dagsläget använda s.k. utparningar (parningar med en annan ras), men inte hur som helst. Inom Sverak behövs tillstånd innan parning, medan WCF har ”snällare” regler.

Sverak/FIFe

Som många av er känner till är Selkirk Rex (kort- och långhår) ännu inte helt godkända inom Sverak/FIFe. Däremot går det bra att ställa ut sin Selkirk på Sveraks utställningar för att få en bedömning, men inga titlar kan erhållas.

Eftersom Selkirken ännu inte är helt godkänd inom FIFe och Sverak måste uppfödaren söka tillstånd för att få sin parning godkänd, annars kommer inte kattungarna från parningen kunna skrivas in i stambokföringen.

Alltså INNAN parning måste uppfödaren ha FÅTT TILLSTÅND från Sverak att genomföra parningen. Läs nedan, Selkirk Rex är alltså en ras som i dagsläget har en preliminär förkortning (SRS – Selkirk Rex Shorthair, SRL – Selkirk Rex Longhair).

Ur FIFES REGLER FÖR UPPFÖDNING OCH STAMBOKFÖRING SAMT NATIONELLT INOM SVERAK (2012 – version 1)

”8.2

Avel med icke godkända raser med preliminär förkortning

Före parning med en icke godkänd ras med preliminär förkortning ska FIFe - medlem [Sverak, min anm.] ha gett sitt tillstånd till parningen. Ansökan för denna form av parning ska som minst innehålla information rörande rasen, ett utförligt avelsprogram, avsedd rasstandard och poäng samt syftet med rasen.

Godkännande för avelsprogram kan avse specifikt antal generationer (1, 2, 3 eller fler) eller för en ospecificerad period fram till dess det preliminära godkännandet erhållits.

Om FIFe - medlemmen ger sitt tillstånd, kan avkomma efter sådan parning bli registrerad i RIEX-stamboken.”

Inom Sverak är det alltså viktigt att läsa alla regler noggrant för att katterna skall bli ordentligt registrerade.

http://is.gd/AU4niT

WCF

Inom WCF Nordic/WCF ser det annorlunda ut. Det är mindre pappersarbete för uppfödarna eftersom det inte behövs tillstånd från förbundet innan parning, när man använder tillåtna raser för utparning av Selkirk Rex. Just nu är Brittiskt kort- och långhår godkända att använda för utparningar utan att tillstånd behöver sökas. Detta kallas ”fri utparning”. Däremot får Selkirk Straight (rakhåriga) inte användas för utparningar, i fall de skall användas i avel måste de paras med en Selkirk Rex (lockig).
Notera att utparningar av andra raser också kan godkännas, utom de raser som inte är tillåtna för utparning, men att särskilt tillstånd då behöver sökas INNAN parningen.

Såhär skriver SNRF (Sveriges Nya Raskattsförening, WCF-ansluten kattklubb) om sina stambokföringsregler:

Selkirk Rex (SRS – Selkirk Rex Shorthair & SRL – Selkirk Rex Longhair)
 ”BRI, BRL – fria parningar. Normalpälsad avkomma registreras som XLH* respektive XSH * (t.ex XLH f = normalpälsad svartsköldpadd ej godkänd långhårsras). Normalpälsad avkomma –oavsett pälslängd -får endast paras med rexad SRL/SRS. K-stamtavla (RIEX)”

Ur SNRFs stambokförings regler och avelsriktlinjer (läst 2013-12-18)

Notera att Perser & Exotic inte används för fri avel, men ifall man önskar att använda dessa i utparningar med Selkirk Rex kan man alltså söka tillstånd för detta.

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-12-18 19:44 #1 av: mallabralla

och inom CFA gäller utparning med perser, exotic och brittiskt korthår. dock står det inskrivet i rasstandarden att från och med 2020 får man ej para ut selkirk längre utan dem skall bara paras med andra selkirk. härligt mål tycker jag!

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-12-18 20:10 #2 av: [Kavring]

Jättebra mål. Hoppas bara uppfödarna hinner att bredda rasen ordentligt innan dess. Det är ju ändå bara 6 år dit. Glad


Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-12-18 20:15 #3 av: mallabralla

#2

ja, detta gäller ju då inom CFA, vet ej hur det ser ut inom andra förbund men inom CFA börjar ju rasen bli rätt stor och finns många uppfödare och måååånga fina katter. kolla bara denna, en dröm!

http://209.147.117.231/portals/0/Images/breeds/SRex/2013-bw3-LH.jpg


Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-12-18 20:22 #4 av: [Kavring]

Helt otroligt fin! FörskräcktHjärta Men det är helt rätt att rasen skall börja "stå på egna ben". Skämtar

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-12-18 20:28 #5 av: mallabralla

vill säga också att jag tycker det är sååå roligt att det kommit ett elkirk rex ifokus, har länge funderat på att starta upp en sådan sajt men så har det inte blivit av!"

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl
2013-12-18 20:41 #6 av: [Kavring]

Ja det känns riktigt kul, och förhoppningsvis kanske detta forum kan få nya intresserade av rasen. Skrattar

Det är så roligt att se att det finns intresserade människor runtomkring här på iFokus. Blomma

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl