02. Om Selkirk Rex

Några vanliga frågor om Selkirk Rex

2014-02-20 12:35 #0 av: [Kavring]

Visst är frågorna många om Selkirk Rex, kanske för att rasen ännu inte fått en helt godkänd status inom SVERAK/FIFe - det största kattförbundet här i Sverige. Men Selkirken är faktiskt en etablerad ras! Läs mer om några vanliga frågor här! (Omslagsbild: LinaLj)

  • Finns det några renodlade uppfödare av Selkirk Rex?

Ja, det finns det absolut. Sellisen är en relativt ovanlig ras, men den är inte desto mindre etablerad! Det finns flera uppfödare som enbart satsar på Selkirk Rex, eller som inte parar ut sina Selkirks med andra raser (såsom Brittiskt kort- & långhår eller Perser & Exotic).

  • Är Selkirk Rex en allergivänlig ras?

Nej, det är en myt att alla Rex-raser är allergivänliga. Så är absolut inte fallet! Det finns vissa raser som passar bättre för vissa människor med mildare allergier, dessvärre är Selkirken inte en av dem (per automatik, för vissa individer kanske det går - men det kan man aldrig svara på på förhand).

  • Många pratar om RIEX-/RX-stamtavla, vad är det?

För det första är "RIEX" SVERAK/FIFe:s kontrollstambok. Det betyder att på ett sätt eller annat så vill förbundet kontrollera den berörda katten innan den går vidare i avel, kanske pga att vissa färgutfall eller annat som inte har varit eller är godkänt inom rasen förhindrar att katten får en fullvärdig stambokföring (LO).

Detta har alltså betydelse ifall man vill avla på katten med RX-stamtavla. Katten måste alltså få bedömning av minst 2 domare vid en viss ålder (8 månader) för att katten skall få användas i avel.
Avelsgodkännande & krav för hur man går tillväga kan du läsa mer om i SVERAK:s häfte "Nationella arbetsrutiner och regler 2014 HÄLSOPROGRAM 2014" (2014). 

RIEX handlar om att man kontrollerar att allt går rätt till och i önskad riktning, och är därmed inget negativt att se i stamtavlan!

  • Vad betyder "F1", "F2" m.m.?

F1, F2 etc. betyder första generation, andra generation och så vidare. Det handlar om att katten är resultatet av en utbreddning av en ras och parningen mellan föräldradjuren har blivit godkänd av berört kattförbund.

Det är alltså en slags kontrollerad blandrasavel, utan att över huvud taget ha något att göra med blandrasavel! 2 olika raser paras alltså för att bredda ut den ena av dem, för att bredda genbasen inom den berörda rasen. Detta är alltså parning under strikt kontrollerade former! Ofta måste sådan parning ansökas om långt innan parningen genomförs.

För att få en ny ras godkänd (och det är oftast de nyare raserna man använt utparningar inom) måste minst 3 st F3 visas upp, och det måste finnas minst 15 st F3-katter av rasen.

F1:or räknas alltså inte som fullvärdiga representanter för sin ras på pappret (och det är det som i slutändan räknas), även om de kan se ut och bete sig väldigt rastypiskt.

I stamtavlan syns som de flesta vet 5 generationer katt (inkluderat katten som innehar stamtavlan).

  • Om Selkirk Rex fortfarande är en ras under utveckling, hur bedömer då domarna katterna på utställning?

Det finns utarbetad rasstandard som uppfödarna siktar mot, och som domarna dömer katterna efter.

  • Vilka färger är godkända?

Inom Selkirk Rex är faktiskt alla färger godkända!

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2014-02-20 15:11 #1 av: [Skörbjugg]

Superbra artikel. Jättebra att du förklarar vad f1/f2/f3 etc betyder. Då ska jag hänvisa till den här artikeln i framtiden.

Anmäl
2014-02-21 13:46 #2 av: [Kavring]

Vad bra! :)

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.