Annons:
Etikett04-hälsa-sjukdomar
Läst 4407 ggr
[Skörbjugg]
3/24/14, 8:24 PM

Dolda fel & konsumentköpslagen

Kanske har du sett på vissa uppfödares hemsidor att kattungarna vid leverans är "dolda fel-försäkrade" i 3 år - men vad betyder det egentligen? Här går vi igenom lite av det som kan vara bra att veta om konsumentköplagen!

Det har ni säkert sett på flera uppfödares hemsidor - att kattungarna är dolda fel-försäkrade vid avflytt - men vad betyder det? Jo, det betyder att du kan vara säker på att du får pengar tillbaka om det visar sig att katten du köper hade ett så kallat dolt fel (upp till 3 år efter köpet). 

Såhär ligger det till SÄLJAREN är SKYLDIG att ersätta dolda fel enligt konsumentköplagen - du som köpare har rätt till att få tillbaka pengar för din katt om den visar sig ha ett dolt fel (ex. vattenskalle, dövhet m.m. som visar sig först senare men som uppkommit innan besiktningen men inte kunnat upptäckas då). 

Försäkringen gäller alltså inte DIG, den gäller SÄLJAREN - och är en garanti för dig. Säljaren är skyldig att ersätta dig upp till kattungens köpesumma.

[Läs HÄR om en tvist mellan hundvalpsköpare och säljare och få reda på mer om hur ett specifikt fall kan se ut från 2012. ](http://lawline.se/answers/15275 "LawLine.se "Fel i vara, hävning och ersättning"")

Läs om Konsumentköplagen på Konsumentverkets hemsida, HÄR finns en länk.

Läs mer om Dolda fel-försäkring i några av de stora försäkringsbolagen:

Bild: Ariel Palmon

**URSPRUNGLIG ARTIKELFÖRFATTARE: KAVRING Avatar för Kavring för britter.ifokus.se
**

Annons:
[Kavring]
3/29/14, 5:36 PM
#1

Och som Skörbjugg påminde om i originalartikelns kommentarsfält: 

DETTA GÄLLER ÄVEN OREGISTRERADE UPPFÖDARE! Blandraser som huskatter, det är ingen skillnad på dessa i lagens mening. 

Jag antar dock att något slags kvitto måste finnas för att man skall garantera att över huvud taget få pengar tillbaka i så fall… Osäker på det sista här, men så bör det nog rimligtvis vara.

[Skörbjugg]
4/1/14, 10:17 AM
#2

Nu när du säger det vet jag inte hur det finns bestämmelser om kvitto. Det kanske skulle kunna vara nåt slags köpeavtal även för huskatt isf som får agera kvitto?

[Kavring]
4/1/14, 11:07 AM
#3

Det är ju svårt att bevisa annars, men jag vet inte faktiskt

Upp till toppen
Annons: